Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

1956 erős, büszke, szabadlelkű Magyarország reménye

– A hosszú csendes félelem után, a béketűrést követően ősi erővel szakadt fel az életösztön a magyarokból és szinte a semmiből lázadt fel a kis nemzet – mondta Major Jenő az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett beledi ünnepségen.

Mivel az 1956-os beledi megemlékezés hallgatóságának többsége diák volt, a polgármester a fiatalok szemüvegén keresztül világította meg azt, amikor az idegen elnyomó diktatúra megpróbálta ránk erőltetni ideológiáját és nyelvét. Az orosz nyelv kötelező volt, ezért kevesen sajátították el, sőt a legtöbben szenvedtek a tanulása közben.
– A szovjet diktátor, Sztálin halála után Rákosi magyar párt- és miniszterelnök hatalma is megingott. Értelmiségi körök alakultak, a hibákért felelős pártvezetés elszámoltatását Nagy Imre rehabilitálását követelték – hangzott a városi sportcsarnokban. A futótűzként terjedő forradalom az ország minden részére eljutott. Október 23-ára a műegyetemisták szerveztek tüntetést, amely kétszázezresre duzzadt és irányíthatatlanná vált. Este a rádió székházánál eldördült lövés után megkezdődött a fegyveres harc.

 „Ruszkik haza! Ez a jelszó zengett országszerte, és néhány napig úgy tűnt, a szovjet csapatok valóban kivonulnak az országból.”

A következő napokban megkezdődtek a vidéki felvonulások és tüntetések. A magyar települések 82 százalékában történt valamilyen megmozdulás – mesélte a beledi diákoknak Major Jenő. Nem volt kivétel Beled sem, ahol az akkori igazgató, Nagy Imre (véletlen névazonosság a politikussal) szónoklatával tartottak nagygyűlést, majd ezt követően megalakult a forradalmi tanács és nemzetőrség. A forradalom vérbe fojtása tizennégy reményteli napnak vetett véget.
A beledi általános iskola nyolcadikasai Egy szabad országért címmel tartottak megemlékező műsort, majd a jelenlévők megkoszorúzták a városháza bejáratánál lévő 1956-os emléktáblát.

Beküldés dátuma: 2018. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.