Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

125 éves a szili tűzoltó egyesület

Pákai János, az egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy nagy szükség volt akkoriban is a lánglovagokra, hiszen rendkívül tűzveszélyesek voltak  a falvak. A vidéken élők megélhetését a mezőgazdaság és az állattartás adta, és a korszerűtlen tüzelőberendezések miatt könnyen lángra lobbant a szénakazal. Abban az időben kezdetleges lóvontatta tűzoltókocsit használtak, és a szivattyúval csekély mennyiségű vizet nyertek ki a kútból.
A 41 főt számláló szili önkéntesek vezetője látva a tűzoltók gyakorlatozását, már gyermekkorában elhatározta, hogy ezt a foglalkozást választja. Tizennyolc éves korában beállt a felnőttek közé, s mindvégig kitartott hivatása mellett. Mikor Pákai János csatlakozott a szervezethez, egy Ikarusz Csepel típusú gépjármű állt a rendelkezésükre, melynek tartályában 2000 liter vizet tudtak tárolni, és 1200 liter/perc teljesítményű szivattyúval juttatták az égő területre; ma pedig egy Ifa autó segíti a munkájukat.
Szent Flórián követői lakóházi tűzesetek elhárításában vettek részt az elmúlt időszakban, de nagyrészt tűzmegelőzéssel foglalkoznak, s mindemellett ellátják a lakosságot szakmai tanácsaikkal. A bajtársak azóta is megemlegetik a hírhedt csapodi erdőtüzet, ahova vizet szállítottak. Feladatkörük katasztrófavédelmi megbízatással bővült azóta, melyet a csornai hivatásosokkal közösen látnak el. Legutóbbi gyakorlatukon a helyi vendéglő közelében történt közúti közlekedési balesetet szimulálták, melyben egy veszélyes anyagot szállító, felborult tartálykocsi mentési munkálataiban közreműködtek.
Pákai János leszögezte: tíz-tizenöt tűzoltójuk baj esetén mindig mozgósítható, s a telefonos riasztást követő húsz percen belül a helyszínre érnek.  A szili tűzoltók azt szeretnék, ha minél képzettebb szakemberek  egyre modernebb technikával vennének részt az oltásban, hogy hatékonyan segítsék csornai kollégáik munkáját. Az elnök megbízatása két év múlva jár le, de addig is jól működő egyesületet szeretne irányítani, s amennyiben újból felkérik a társak, tisztelettel elfogadja a felelősségteljes posztot.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.