Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

„Vadgesztenyés” családi játszóház Kapuváron sok mesével, vetélkedővel

 A kislánynak a jó válasz után ráadásul még szerencséje is volt, mert hatost  dobott a kockával, így közelebb jutott a fölre kiterített óriás társasjáték végéhez. A következő kérdéshez már elkelt némi segítség, de kis rávezetés után elhangzott a válasz, így a versenyző újból guríthatott. A picuroknak mesét olvastak a könyvtárosok, mert felvételünk helyszíne a kapuvári bibliotéka volt. Gesztenye címmel hirdették meg azt a családi játszóházat, melyen nemcsak tudásukat, de kreativitásukat is próbára tehették a gyerekek. Kipp-kopp bütyköldéjében szorgos kezek sodorták, lapították a sógyurmát, melyből - a terményekkel kombinálva - nagyon szép alkotások születtek. Nyissz-nyassz, és máris kész - jelezte a foglalkozásra kijelölt asztalfelirat, hogy aki oda leül, az mire számíthat. Kezek és lábak, de más papírból kivágott testrészek is gazdát cseréltek, mire elkészült a figura. Mi mindenre használható a gesztenye és a dió, mert kis fantáziával, no meg némi ügyességgel emberkévé, kígyóvá, kukaccá és egyéb csudás dolgokká alakultak át. Betti és barátnője sok mindenben egyetértenek, ezért mindketten a keresztespók mellett döntöttek, amit hamar elővarázsoltak némi nyersanyagból. Muszka Laura, Pécsi Klaudia, valamint a kis Ősze Áron még táncra is perdültek, majd egyre többen beálltak a körbe. Koloszárné Fábián Magdolna részletesen elmesélte a vetélkedők különböző állomásait és a feladványok lényegét, valamint megmutatta azt a mesesarkot, ahol izgalmas felolvasás várt a kicsikre. A könyvtáros némi csalódottságának is hangot adott, mert a rengeteg szórólap kiosztása ellenére gyér volt az  érdeklődés. Munkatársaival együtt azon fáradoznak, hogy gyarapodjon a könyvtárba járók száma, de ettől függetlenül elégedettek a program sikerével.

Giczi Magdolna hozzáfűzte: az első ízben megszervezett játszóház ideje alatt a bibliotéka szinte valamennyi részlegében történt valami érdekes, ezért a jövő évi ismétlésen gondolkodnak . A meghirdetett dátum előtt több héttel készültek a programokra, de szerencsére számos segítőjük akadt.

Szabó Szilvia arról beszélt, hogy olyan rendezvényt szerveztek a családi könyvtári napok keretében, mely több korosztálynak is érdekes lehet. Az ötlet bevált, mert lekötötte a résztvevőket a barkácsolás, az ügyességi verseny és a mesevetélkedő. A kistérségi könyvtáros hozzáfűzte: a játszóházat nemcsak Kapuváron, hanem a környező falvakban is megszervezték. A ciráki  óvodásokkal őszi társasjátékot játszottak, Osliban az alsó tagozatos gyerekekkel pedig annyi különbséggel, hogy kicsit nehezítettek a feladványokon. A tapasztalat azt mutatja, hogy az általános iskolások nagyon otthonosan mozognak a könyvtárban, a kisebbek meg remélhetőleg rákapnak az olvasásra.

Szilvia szerint a távolmaradók igen jó lehetőséget szalasztottak el, de nincs minden veszve, mert újból meg fogják rendezni a családi programot. Arra kéri a lakosságot, hogy nyitottabb szemmel járjanak, és figyeljék a kulturális intézmény felhívásait, mert  a rohanó, egysíkú hétköznapok közepette mindenkinek szüksége lehet a lelki felüdülésre és a szellemi kikapcsolódásra. A könyvtárosok mindenesetre nagyon lelkesek, rajtuk nem fog múlni a kellemes családi együttlét sikere.

Beküldés dátuma: 2010. 10. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.