Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

„Vadgesztenyés” családi játszóház Kapuváron sok mesével, vetélkedővel

 A kislánynak a jó válasz után ráadásul még szerencséje is volt, mert hatost  dobott a kockával, így közelebb jutott a fölre kiterített óriás társasjáték végéhez. A következő kérdéshez már elkelt némi segítség, de kis rávezetés után elhangzott a válasz, így a versenyző újból guríthatott. A picuroknak mesét olvastak a könyvtárosok, mert felvételünk helyszíne a kapuvári bibliotéka volt. Gesztenye címmel hirdették meg azt a családi játszóházat, melyen nemcsak tudásukat, de kreativitásukat is próbára tehették a gyerekek. Kipp-kopp bütyköldéjében szorgos kezek sodorták, lapították a sógyurmát, melyből - a terményekkel kombinálva - nagyon szép alkotások születtek. Nyissz-nyassz, és máris kész - jelezte a foglalkozásra kijelölt asztalfelirat, hogy aki oda leül, az mire számíthat. Kezek és lábak, de más papírból kivágott testrészek is gazdát cseréltek, mire elkészült a figura. Mi mindenre használható a gesztenye és a dió, mert kis fantáziával, no meg némi ügyességgel emberkévé, kígyóvá, kukaccá és egyéb csudás dolgokká alakultak át. Betti és barátnője sok mindenben egyetértenek, ezért mindketten a keresztespók mellett döntöttek, amit hamar elővarázsoltak némi nyersanyagból. Muszka Laura, Pécsi Klaudia, valamint a kis Ősze Áron még táncra is perdültek, majd egyre többen beálltak a körbe. Koloszárné Fábián Magdolna részletesen elmesélte a vetélkedők különböző állomásait és a feladványok lényegét, valamint megmutatta azt a mesesarkot, ahol izgalmas felolvasás várt a kicsikre. A könyvtáros némi csalódottságának is hangot adott, mert a rengeteg szórólap kiosztása ellenére gyér volt az  érdeklődés. Munkatársaival együtt azon fáradoznak, hogy gyarapodjon a könyvtárba járók száma, de ettől függetlenül elégedettek a program sikerével.

Giczi Magdolna hozzáfűzte: az első ízben megszervezett játszóház ideje alatt a bibliotéka szinte valamennyi részlegében történt valami érdekes, ezért a jövő évi ismétlésen gondolkodnak . A meghirdetett dátum előtt több héttel készültek a programokra, de szerencsére számos segítőjük akadt.

Szabó Szilvia arról beszélt, hogy olyan rendezvényt szerveztek a családi könyvtári napok keretében, mely több korosztálynak is érdekes lehet. Az ötlet bevált, mert lekötötte a résztvevőket a barkácsolás, az ügyességi verseny és a mesevetélkedő. A kistérségi könyvtáros hozzáfűzte: a játszóházat nemcsak Kapuváron, hanem a környező falvakban is megszervezték. A ciráki  óvodásokkal őszi társasjátékot játszottak, Osliban az alsó tagozatos gyerekekkel pedig annyi különbséggel, hogy kicsit nehezítettek a feladványokon. A tapasztalat azt mutatja, hogy az általános iskolások nagyon otthonosan mozognak a könyvtárban, a kisebbek meg remélhetőleg rákapnak az olvasásra.

Szilvia szerint a távolmaradók igen jó lehetőséget szalasztottak el, de nincs minden veszve, mert újból meg fogják rendezni a családi programot. Arra kéri a lakosságot, hogy nyitottabb szemmel járjanak, és figyeljék a kulturális intézmény felhívásait, mert  a rohanó, egysíkú hétköznapok közepette mindenkinek szüksége lehet a lelki felüdülésre és a szellemi kikapcsolódásra. A könyvtárosok mindenesetre nagyon lelkesek, rajtuk nem fog múlni a kellemes családi együttlét sikere.

Beküldés dátuma: 2010. 10. 27.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.