Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Utazás 2012" - Szülőföldünk a Rábaköz

Egyre több külföldi – osztrák, német, lengyel, cseh és szlovák – turista jelenik meg Kapuváron, ahol igénybe veszik a szolgáltatásokat és kihasználják a helyi specialitásokat. Mindez persze nem véletlen, hanem tudatos munka eredménye, hisz rengeteget tett és tesz is a  település mind a mai napig azért, hogy minél többen megismerjék. Az önmenedzselés előnyeit időben felismerő Kapuvárnak kihagyhatatlan alkalom a kapcsolatépítésre a Budapesten megrendezésre kerülő utazás kiállítás, amelyen harmadik alkalommal vettek részt.

A pályázati forrásból finanszírozott közszerepelésre szerény eszközöket vetnek be ugyan, de arra mindig nagy gondot fordítanak, hogy a látogatók ne csak Kapuvárra, hanem az egész Rábaközre figyeljenek.

– Például az idei kiállításra a mi invitálásunkra és segítségünkkel került ide a kapuvári-beledi és a csornai kistérség is. Ők külön standon mutatkoznak be – mondta Hámori György, Kapuvár polgármestere, akit a beszélgetés után nem sokkal Szalai-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete, valamint Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete és népes kísérete, továbbá Szép Attila, a szlovák nagykövetség elsőtitkára társaságában értünk utol. A gazdasági és turisztikai kérdésekkel foglalkozó tárgyalások során számtalan közös téma merült fel, többek között, hogy Kapuvár még az idén promóciós bemutatkozási lehetőséget kap a Bécsi Nagykövetségen. Ígéretéhez híven meglátogatta a kapuvári pavilont Gauri Shankar Gupta, India Állam magyarországi nagykövete is. A dél-ázsiai küldöttség már visszatérő jó ismerősként fogott kezet a Hanság fővárosának képviselőivel. Hutflesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke a magyar gazdaságban egyre erőteljesebb részt vállaló India szakembereivel arról beszélgetett, hogy országukban milyen újabb lehetőségeket látnak a hazai cégek megjelenésére.
Épp hogy távozott az előbbi exkluzív társaság, már a kínaiakkal való tárgyalás előkészületeit örökítették meg a fotóriporterek. Gao Jian nagykövet asszonnyal folytatott megbeszélés hanganyagát kameránk nem rögzíthette, mivel a találkozó részletei egyelőre nem publikusak. A puhatolózó tárgyalásról annyi azonban kiszivárgott, hogy a termelő jellegő gazdaságokba befektetni szándékozó Kínával Kapuváron folytatódik a megbeszéléssorozat, ami a rábaközi kisvárosnak rendkívül reménykeltő.
A kapuváriak Budapesti Vásárközpontban felállított ideiglenes “tanácsterméből” lehetetlen volt teljesen kiszűrni a háttérzajt, de kameránkon keresztül az biztosan hallatszott, amikor Hámori György közölte Michael Zimmermann Ausztria magyarországi nagykövetével: – Meghívásunk természetesen nemcsak ide, hanem Kapuvárra is vonatkozik. Az osztrákokkal minden lehetséges együttműködésről szót ejtettek, valamint arról a határon átnyúló projektről, amelynek keretében fejlesztik a kerékpáros útvonalakat, valamint a Hanság-főcsatornán megépül a Báró Berg Gusztáv-híd.
Csornának ha nem is az egyetlen, de az egyik legjelentősebb exportcikke a premontrei apátság, mely a jövőben szeretné szélesebbre tárni a kapuit a nagyközönség előtt.
Az egyesített rábaközi stand érdekes színfoltja volt a premontreiek ajándéktárgyait és prospektusait bemutató kiállítási rész. Heiter Róbert Gottfried nem  Csorna városával, hanem a csornai kistérség és az apátság jó kapcsolatával magyarázta megjelenésüket a Hungexpó területén, és az egész megrendezésének koordinátori teendői dr. Horváth Gyula munkaszervezeti vezetőre hárultak. A prelátusi titkár elmondta: őket a nyitottság és az érdeklődés vezérelte a kiállításra, és a későbbiekben is ezek mentén próbálnának érvényesülni. Az apátság termékkörének kibővítésével szeretné kihasználni saját turisztikai vonzerejét – tudtuk meg a prelátusi titkártól. Szerinte az emberek örömmel fogadják a figyelemfelkeltés céljából készíttetett, a csornai premontrei apátság épületének egyes jellemző motívumait felvillantó ajándéktárgyakat és a rend történetéhez kötődő képeket és illusztrációkat. A csornai premontrei apátság saját shop nyitásával szeretne aktívabb szerepet vállalni a környék turizmusában. Információink szerint a kínálattal nem csak a vallási jellegű idegenforgalmat céloznák meg. Az apátsági épületegyüttes, mint a Rábaköz “szép barokk drágaköve”  szerepet vállalhatna a térség turisztikai attrakciójában.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.