Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Nem, nem soha!" Trianoni megemlékezés

Pavlóczki Béla történelemtanár többek között a trianoni békediktátum katonai, gazdasági és kereskedelmi szempontból nagyon súlyos következményeiről beszélt. Elmondta, hogy hadseregünket 35 ezer főben maximalizálták, flottánkat elkobozták. Erdőink 88 százaléka került határon kívülre, de 80 százalékra tehető annak a bányákban talált vasércnek a mennyisége is, amely más országokhoz került. Magyarországon mintegy 27 ezer kilométernyi vasúti szárnyvonal létezett, az új határon belül viszont ennek mindössze a töredéke, 8 ezer kilométernyi maradt, ezenkívül 35 ezer vasúti szerelvény került külföldre.

Néma Sándor családja a tárgyalt korszakban Mátészalkán élt, de rokonaik Erdélyben és Beregszász környékén laktak, így szétszakadt a rokonság. - Amikor 1916-ban a románok megtámadták Erdélyt, akkor az én nagybátyáim önként jelentkeztek és álltak be a magyar hadseregbe, és amikor a Kárpátokban harcoltak, a parancsnokuk a saját rokonuk volt - emlékezett a csornai Csukás-iskola volt tanára. - Édesapám kisebbik bátyja József, tüzérségi megfigyelő volt, amikor a román tüzérség előtt meghalt, és ott is van eltemetve, a Kárpátokba. Mikor családunk tagjai eljuthattak Erdélybe, megtalálták a sírját, amit a közeli falubeliek gondoztak. Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.