Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Nem, nem soha!" Trianoni megemlékezés

Pavlóczki Béla történelemtanár többek között a trianoni békediktátum katonai, gazdasági és kereskedelmi szempontból nagyon súlyos következményeiről beszélt. Elmondta, hogy hadseregünket 35 ezer főben maximalizálták, flottánkat elkobozták. Erdőink 88 százaléka került határon kívülre, de 80 százalékra tehető annak a bányákban talált vasércnek a mennyisége is, amely más országokhoz került. Magyarországon mintegy 27 ezer kilométernyi vasúti szárnyvonal létezett, az új határon belül viszont ennek mindössze a töredéke, 8 ezer kilométernyi maradt, ezenkívül 35 ezer vasúti szerelvény került külföldre.

Néma Sándor családja a tárgyalt korszakban Mátészalkán élt, de rokonaik Erdélyben és Beregszász környékén laktak, így szétszakadt a rokonság. - Amikor 1916-ban a románok megtámadták Erdélyt, akkor az én nagybátyáim önként jelentkeztek és álltak be a magyar hadseregbe, és amikor a Kárpátokban harcoltak, a parancsnokuk a saját rokonuk volt - emlékezett a csornai Csukás-iskola volt tanára. - Édesapám kisebbik bátyja József, tüzérségi megfigyelő volt, amikor a román tüzérség előtt meghalt, és ott is van eltemetve, a Kárpátokba. Mikor családunk tagjai eljuthattak Erdélybe, megtalálták a sírját, amit a közeli falubeliek gondoztak. Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.