Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Nagyárok" menti bográcsparti

A történelmi adatok tanúsága szerint a tatárok felégették Szovátot, de Bágyogot meg sem bírták közelíteni, mert annyira mocsaras és járhatatlan volt a környék. Kiss László még emlékszik azokra a régi mendemondákra, amelyekben azt terjesztették róluk, hogy teljesen elzárkózik egymástól a község két térfele. Annak idején a kanálisban megéltek a halak, ezért a gyerekek néha kilós méretű csukákkal mentek haza, de a tiszta vízben alkalmanként a fürdőzők is szívesen megmártóztak. A közeli erdős rész szintén kiváló játszóhely volt a kisebbeknek, ahol jól tudtak tőrözni, vívni és bújócskázni. A félnapos túrákra induló fiatalok nem a szupermarketben vásárolták meg az üdítőitalt, hanem a „Nagyárok” természetes vizével oltották a szomjukat, de emiatt sosem betegedtek meg. Amikor meg csapadékosabbra fordult az idő, rengeteg esővíz gyűlt fel a kanálisban, amely már szinte veszélyeztette a közeli házakat. Telente  pedig akkora hó esett, hogy szinte eltüntette az árkot, ahol dacolva a viharos széllel, nagyon jól érezték magukat a gyerekek.
Őri Róbert úgy emlékszik, hogy az alacsonyabban fekvő részekben felgyülemlett talajvíz elvezetésére építették a hosszú mélyedést. Kubikusok segítették a kézi munkát, melynek köszönhetően felszabadultak a felesleges víztől a közeli kertek, de a távolabbi földeken is javított a mezőgazdasági munkán. A merészebbek fejest ugráltak a vízzel teli Kepési-csatornába – mondta a bágyogszováti lakos –, télen viszont a befagyott jégen csúszkáltak a gyerekek. Mióta egybeépült Bágyog és Szovát, megváltozott a helyeik gondolkodásmódja, ezért Őri úr is úgy látja, hogy a kanális az összetartozást jelképezi.
Ézsely Brigittáék otthona a „Nagyároktól” néhány háznyira van, a kertjük pedig épp a kanálisig nyúlik vissza, ezért a fiatal hölgy sok emléket őriz ezzel kapcsolatban. Általános iskolai osztálytársaival a vízzel teli ároknál jókat csónakáztak. A felnőtteket bosszantotta a sok csapadék, amitől viszont a gyerekek felvidultak, és örömmel vették birtokukba  a játszóhelyet, úgy, mint ahogy azt nemrég tették a „Nagyárok” parti rendezvény résztvevői.

Beküldés dátuma: 2012. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.