Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Nagyárok" menti bográcsparti

A történelmi adatok tanúsága szerint a tatárok felégették Szovátot, de Bágyogot meg sem bírták közelíteni, mert annyira mocsaras és járhatatlan volt a környék. Kiss László még emlékszik azokra a régi mendemondákra, amelyekben azt terjesztették róluk, hogy teljesen elzárkózik egymástól a község két térfele. Annak idején a kanálisban megéltek a halak, ezért a gyerekek néha kilós méretű csukákkal mentek haza, de a tiszta vízben alkalmanként a fürdőzők is szívesen megmártóztak. A közeli erdős rész szintén kiváló játszóhely volt a kisebbeknek, ahol jól tudtak tőrözni, vívni és bújócskázni. A félnapos túrákra induló fiatalok nem a szupermarketben vásárolták meg az üdítőitalt, hanem a „Nagyárok” természetes vizével oltották a szomjukat, de emiatt sosem betegedtek meg. Amikor meg csapadékosabbra fordult az idő, rengeteg esővíz gyűlt fel a kanálisban, amely már szinte veszélyeztette a közeli házakat. Telente  pedig akkora hó esett, hogy szinte eltüntette az árkot, ahol dacolva a viharos széllel, nagyon jól érezték magukat a gyerekek.
Őri Róbert úgy emlékszik, hogy az alacsonyabban fekvő részekben felgyülemlett talajvíz elvezetésére építették a hosszú mélyedést. Kubikusok segítették a kézi munkát, melynek köszönhetően felszabadultak a felesleges víztől a közeli kertek, de a távolabbi földeken is javított a mezőgazdasági munkán. A merészebbek fejest ugráltak a vízzel teli Kepési-csatornába – mondta a bágyogszováti lakos –, télen viszont a befagyott jégen csúszkáltak a gyerekek. Mióta egybeépült Bágyog és Szovát, megváltozott a helyeik gondolkodásmódja, ezért Őri úr is úgy látja, hogy a kanális az összetartozást jelképezi.
Ézsely Brigittáék otthona a „Nagyároktól” néhány háznyira van, a kertjük pedig épp a kanálisig nyúlik vissza, ezért a fiatal hölgy sok emléket őriz ezzel kapcsolatban. Általános iskolai osztálytársaival a vízzel teli ároknál jókat csónakáztak. A felnőtteket bosszantotta a sok csapadék, amitől viszont a gyerekek felvidultak, és örömmel vették birtokukba  a játszóhelyet, úgy, mint ahogy azt nemrég tették a „Nagyárok” parti rendezvény résztvevői.

Beküldés dátuma: 2012. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.