Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

"Az éghajlatváltozás rajtad múlik!"

Dr. Cseh Sándor főiskolai tanárról sokan tudják, hogy matematika-fizika szakon végzett, de meteorológus irányultságáról talán kevesebben értesültek. Kisdoktorija után környezettudományi tárgykörben szerezte meg magasabb fokozatú tudományos minősítését. Kutatási területe leginkább a magaslégköri fizikára terjed ki, mely szorosan összefügg a kapuvári szabadegyetemen előadott témával. Olyan rendszerek sokaságában éljük mindennapjainkat, amelyek kölcsönhatásban vannak egymással, és persze sokszor magával az emberrel. Van olyan egység, amelyiket elsősorban kívülről érnek hatások, ilyen például az éghajlat, amelyet számtalan dolog befolyásol. A legutóbbi száz évet vizsgálva, hazánkban intenzívebb a melegedés nyaranta, s mind a tavaszi, és mind az őszi csapadék mennyisége csökkenő tendenciát mutat. A tudósok több mint két évtizede kimondták: a globális felmelegedésért 90 százalékban az ember a felelős, tehát sokkal több minden múlik rajtunk, mint gondolnánk. De milyen következményekkel járt a kapuvári előadássorozat? Dr. Faragó Sándor azt remélte, hogy miután az érdeklődők mélyebb betekintést nyertek a témába, a megértés hatására saját életükben is bekövetkezik valamilyen gondolkodás- és magatartásbeli változás. A szabadegyetem szorgos látogatói vizsga helyett jutalomban részesültek, a szerencsés nyertes pedig átvehette a győri Hotel Famulusba szóló két éjszakás wellness-fődíjat. A rektor végül megköszönte televíziónknak a közreműködést, hiszen a nyilvánosság jóvoltából nagyon sok helyre eljutott az előadássorozat.

Beküldés dátuma: 2012. 04. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.